פרשת ג'יין אייר – ג'ספר פורד

פרשת ג'יין איירגאונים האנגלים האלה! ממציאים עולמות מדומיינים, שנראים ונשמעים כל כך אמיתיים, משום שהם נשענים על סיפורים, על מיתוסים שכולנו מכירים.

 ראו למשל את ג'יי קיי רולינג, שהמציאה עולם שלם של קוסמים המקביל ומשיק לעולם שאנחנו מכירים, תיבלה באגדות ומיתוסים קיימים, כך שלא נלך לאיבוד בעולם החדש שבראה, והנה סיפור אגדה דמיוני וחי עד מאד.

 גם ג'ספר פורד לוקח אותנו לטיול בעולמות מוכרים, ועם זאת שונים לגמרי מן העולם שלנו.

וזה הרקע – אנגליה בשנות השמונים של המאה העשרים; לא אנגליה המוכרת לנו, הממלכה המאוחדת, אלא כזו המחולקת לישויות נפרדות הנמצאות ביחסי איבה מתמידים.

 אנגליה נמצאת גם במלחמה מתמדת – מלחמת 130 השנה בזמן כתיבת הספר – עם רוסיה, על חצי האי קרים, ששתיהן טוענות לבעלות עליו (נשמע דומה לפוקלנד? כנראה שלא במקרה).

חיילים נשלחים לשם וכן או לא חוזרים, יש המפגינים בעד, יש המפגינים נגד.

ישנו תאגיד כל-יכול "גוליית" הניזון מן המלחמה ומפרנס אותה, וניזון מעוד ועוד כח וכסף, והוא בעצם השליט האמיתי.

וישנם "המבצעים המיוחדים" מחלקות שונות בשירות הסדר הטוב, האחראיות, כל אחת לתחום אחר.

 תחום חשוב ביותר, ממש כמו באנגליה שאנו מכירים, הינו תחום הספרות. בעצם, חשוב הרבה יותר מזה שאנחנו מכירים באנגליה של ימינו, חשוב עד כדי הכתבת דרכי חיים.

 ת'רזדיי נקסט (יום חמישי הבא, בתרגום חופשי) הינה בלשית במחלקה מס' 27 של מבצעים מיוחדים, זו האחראית לספרים.

ת'רזדיי נקסט שירתה את מולדתה בקרים, ואף נחשבת לסוג של גיבורת מלחמה, משום שחרפה נפשה להציל פצועים בקרב. עכשיו היא נקראת לחקור כיצד זה נגנב ונעלם כתב יד מקורי של דיקנס, למרות שהיה שמור בתיבת זכוכית משוריינת, בחדר הנצפה בכל עת במצלמות וידאו וכן על-ידי שומרים בשר ודם.

 יחד עם ת'רזדיי אנו נודדים ברחבי אנגליה, בחיפוש אחר הספר האבוד, נוסעים במרחבי הזמן קדימה ואחורה, נכנסים ויוצאים מספרים. בדרך מתאהבים במשפחתה הססגונית, מחזיקים לה אצבעות עם סיפור אהבתה הישן, ומבינים סוף-סוף, את סוף הספר ג'יין אייר.

  כל אלה בשפה קולחת וסיפור סוחף.

 דא עקא שהתרגום חסר משהו. אמנם אין בעיה עקרונית בו, כלל ועיקר, אולם חסרות היו לי ביותר הערות והארות לטקסט הכתוב. אחרי הכל, מה היה קורה אם היינו מקבלים הסבר, למשל למהי "רוריטניה" (רוריטניה היא מדינה בדיונית במרכז אירופה המופיעה בשלושה מספריו של הסופר האנגלי אנתוני הופ. "רוריטניה" הפכה לביטוי לכל ממלכה דמיונית שבה הרומנטיקה והאינטריגות מובילות את הגיבורים להרפתקאות, ואף, בתחומים שאינם ספרות, לתיאור מדינה שאינה קונקרטית); גם כמה מילים על הסופרים, המשוררים ויצירות הספרות הנזכרים בספר, לא היו מזיקים.

 אבל חוץ מן המחסור הזה – ספר מצוין.

 מומלץ ביותר

 פרשת ג'יין אייר – ג'ספר פורד. מאנגלית: חנה ידור-אבני. הוצאת "מודן" (336 עמודים)

(פורסם ב – 8 מרץ, 2010 בפורום הספרים של YNET)

(The Eyre Affair – Jasper Fforde)

אלה יווניה קוראת ספרים