לשקוע בספר טוב – ג'ספר פורד

לשקוע בספר טוב______________________

דירוג ספרים של גוליית

ספר זה מסווג בדרגת מ"ל (מתאים לכל)

_______________________________

תוכן: סיפורת / מותחן / סוריאליזם / קומי

אלימות: רק כלפי מי שמגיע לו.

ניבולי פה: בודדים, מתונים.

עירום ותוכן מיני: רק ברמיזה.

מילים מומצאות: 44

דרגת הנאה בקריאה: 7.62 GBI (משוקלל)

__________________________________

מידע זה נאסף על ידי תאגיד גוליית,

 משרד עניני ציבור הקוראים, מידע ורישוי.

קריאת ספרים אסורים היא עבירה על החוק.

גוליית. כל מה שתקרא אי-פעם

_______________________________

המידע החשוב שלעיל מקדם את פני הקורא/ת בתחילת הספר השני המתאר את קורותיה של ת'רזדיי נקסט, בלשית ספרותית ב"מבצעים מיוחדים" ספרים.

 אנגליה של תקופת הספר, כפי שמופיע בספר הקודם – פרשת ג'יין אייר – ומודגש עוד יותר בספר הזה, היא מציאות אלטרנטיבית לזו המוכרת לנו. סביבת החיים של האנשים הינה סביבה ספרותית לגמרי; ניתן לשכפל גנטית חיות מחמד ספרותיות, כתבי יד חשובים המתגלים לפתע מהווים אירוע חדשותי בדרגה ראשונה.

 הארץ כולה נשלטת בעקיפין על ידי תאגיד גוליית – קונגלומרט ענק השולט בכל היבט מהיבטי החיים מינקות ועד מידה, ולסוכניו כח זהה ואף יותר מאשר לממשלה ולשלוחיה.

 בספר הזה אנו מתוודעים גם ליכולות הגלומות בהסטי הזמן; מכירים את הפרדוקס על פיו אינך יכול לחזור אחורה בזמן ולהרוג את סבא שלך, כי אז לא היית נולד (ולא היה מי שיהרוג אותו, ולכן כן היית נולד, וחוזר חלילה)? ובכן, אפשר לחזור אחורה בזמן, להרוג אנשים בשלב מסוים של חייהם, למחוק כל זכר להם בסביבה וברשומות, אולם ילדיהם ישארו אחריהם, וכך כל אוהביהם שיזכרו אותם; מישור זמן אחר מקביל למישור שהכרנו עד לפני רגע.

 ועוד אנו מגלים בספר הזה את גן העדן לאוהבי ספרות, עולם הספרים האמיתי, זה שאפשר להכנס אליו על ידי קריאת ספר והשתדלות מיוחדת (זה מצריך אימון כמובן), ואז מגיעים לספריה הגדולה ביותר בעולם, שכל הספרים נכללים בה, כולל כאלה שטרם פורסמו (ואולי לא יפורסמו לעולם). החיים בעולם הזה, עוד יקום מקביל, אחראים על כך כי עלילות הספרים שאנו קוראים (במישור הזמן שלנו) לא ישונו, לא יתווספו להן גיבורים חדשים, לא ייעלמו גיבורים ישנים. לפעמים מתירים לגיבורי משנה לעבור לספר אחר, ואז פתאום יכולה להשתנות עלילת הספר, בשוליים כמובן, ואז רק קוראי ספרים מובהקים יכולים לגלות פתאום כי מה שזכרו מספר זה או אחר אינו בדיוק מה שנכתב בו, ועליהם לפנות ל"מבצעים מיוחדים – ספרים" כדי שיבדקו איך זה פתאום נשתנתה עלילת ספר.

צריך גם לשמור על הספרים מפני "ספרזיטים" : "צורת חיים טפילית החיה בתוך ספרים וניזונה מדקדוק… זולל שמות התואר ניזון ממלים המתארות את שם העצם.. אבל לרוב משאיר את שם העצם עצמו ללא פגע … הם מחלחלים דרך הכריכות בעזרת תהליך הנקרא אוסמוּזה. זו הסיבה שבספריה אף מדף אינו ארוך משני מטר…. כבר ראיתי ספריות שלמות שתקפו אותן ספרזיטים, וכל מה שנותר מהן היו שמות עצם קשים לעיכול ומספרי עמודים. …" (הקורא העירני יכול כרגע לדמיין לעצמו כמה וכמה ספרים שכאלה).

 עוד ספר לאוהבי הספרות והספרים, המשאיר את הקורא/ת בהמתנה לספר הבא שיצא מתישהו בסדרה הזו.

מומלץ ביותר

 לשקוע בספר טוב – ג'ספר פורד, בתרגום מצוין של אביעד שטיר. הוצאת מודן. (342 עמודים)

(פורסם ב– 12 מרץ, 2010 בפורום הספרים של YNET)

(Lost in a Good Book – Jasper Fforde)

אלה יווניה קוראת ספרים